Beekbergen en omgeving


Beekbergen

Hotel de Stoppelberg ligt 2km buiten Beekbergen op de Veluwe. Beekbergen is een gezellig dorp in een mooie bosrijke omgeving met sprengen en beekjes. De omgeving leent zicht uitstekend voor uitgebreide wandel- en fietstochten. In het dorp kunt u gezellig winkelen.Jaarlijks zijn er in juli en augustus de Veluwse Markten, waar oude ambachten gedemonstreerd worden en waar u leuke souvenirs kunt kopen.http://www.raad-beekbergen.nl/index.html

Veluwe

De Veluwe biedt naast de vele attracties veel bijzonderheden. Zo zijn er stuifzanden, prachtige bossen, uitgestrekte heidevelden, en schaapskuddes bij de Loenermark.

Maar de Veluwe biedt meer! Veel attracties in de weide omgeving zoals beroemde musea, historische stadjes en volop gelegenheid om actief te zijn in de adembenemend mooie Veluwse natuur.

Actief bezig zijn, ontspanning en uitdaging en dat alles centraal gelegen in Nederland. Kom, ontdek en beleef de Veluwe.

Beekbergen

Hotel de Stoppelberg ligt 2km buiten Beekbergen op de Veluwe. Beekbergen is een gezellig dorp in een mooie bosrijke omgeving met sprengen en beekjes. De omgeving leent zicht uitstekend voor uitgebreide wandel- en fietstochten. In het dorp kunt u gezellig winkelen.Jaarlijks zijn er in juli en augustus de Veluwse Markten, waar oude ambachten gedemonstreerd worden en waar u leuke souvenirs kunt kopen.http://www.raad-beekbergen.nl/index.html

De Veluwse markt in Beekbergen

De gezelligste markt van De Veluwe!

De Veluwse Avondmarkt is een folkloristisch evenement dat grote bekendheid geniet in heel Nederland. Elke donderdagavond in juli en augustus van 18.30 tot 21.15 uur worden diverse oude ambachten gedemonstreerd zoals wolspinnen, klompenmaken, stoelenmatten, bijenkorven vlechten, armelui’s kunst, ‘wasdag’, zeisharen en touwslaan. Ook kunt u diverse streekgerechten proeven. Daarnaast kunt u op het podium op de hoek van de Kerkallee en de Papenberg optredens meemaken van diverse gezelschappen.

Meer informatie kunt u vinden op : www.veluwseavondmarkt.nl

Wat is er te doen….

In de nabije omgeving van Beekbergen zijn veel leuke bezienswaardigheden te vinden. Deze kunt u bijvoorbeeld tijdens een mooie fietstocht bezoeken maar ook zijn sommige een goed alternatief bij slecht weer. Hieronder volgt een overzicht van bezienswaardigheden Beekbergen en omgeving.

Museum Collectie 40-45

Collectie ’40-’45 vindt zijn oorsprong in 1996 als de toendertijd 7-jarige Sebastiaan een helm vindt op de zolder bij zijn opa en oma.Wat is dit? Mag dit op mijn kamer staan?De helm blijkt uit een oude verzameling te komen die zijn vader als kind begonnen is (waarvan op 10 januari 2010 een deel terug wordt “geschonken”, zie Gift 0392) en dit is het begin van een gezamenlijke hobby. Vader en zoon beginnen vele militaria-beurzen, vlooienmarkten en musea af te lopen. Al snel wordt de ruimte in huis te klein en na de verhuizing beginnen ze hun collectie tentoon te stellen in een monumentale schuur naast het woonhuis.17 april 2000: Collectie ’40-’45 in Beekbergen is geboren.In een rap tempo volgt het ene het andere op, een boek, een jas, een helm, een kist, een huls, een riem, een tas, een … ? Ieder voorwerp staat voor ‘iets’, met indien mogelijk het verhaal er achter’.Die ene helm, die ene schep, die ene medaille, die ene jas, die ene kogel, die ene schoen. Wie gebruikte dat, wie droeg dat? Waar ‘stond’ hij of zij voor? En die ene man daar, daar op die foto? Wie was hij? Wat dacht hij toen de foto gemaakt werd? Kortom, een bezoek aan dit unieke museum is tijdens uw verblijf zeker de moeite waard. Adres: Dorpstraat 15 7361 AP Beekbergen Telefoon: 055-5062343

Hervormde Kerk Beekbergen

De Nederlands-Hervormde kerk te Beekbergen is een rijksmonument.

Het kerkgebouw in zijn huidige gedaante is in de 15e eeuw ontstaan door een verbouwing van de oudere vroeggotische kerk. Deze oudere kerk verving op haar beurt weer de uit tufsteen opgetrokken romaanse voorgangers uit 11e en 12e eeuw. De kostbaarheid van de tufstenen maakte dat deze bij de latere verbouwing werd hergebruikt.

In het begin van de 16e eeuw werd nog een nieuw éénbeukig bakstenen driezijdig gesloten koor toegevoegd. De kerk heeft stenen kruisribgewelven die oprijzen van gebeeldhoude kraagstenen. Het koor heeft een rijk van schilderingen voorzien netgewelf.

Rondleidingen

In de zomermaanden van juni tot en met september en in de herfstvakantie is de kerk elke woensdag van 13.30 tot 16.30 uur opengesteld voor belangstellenden. Er worden rondleidingen door de kerk gegeven door een drietal vrijwilligers.

Unieke schilderingen

Dit koor is gebouwd in een tijd dat de gotiek langzamerhand werd verdrongen door de renaissance. De gewelfvelden van dit koor zijn beschilderd met voorstellingen en motieven in geelbruin, roodbruin en groen. Ook deze motieven zijn ontleend aan de renaissance en zeldzaam voor ons land. Er is een jaartal gevonden boven de toegang van het torenportaal naar het schip: 1585. Mogelijk het jaartal van de voltooiing van het koor en/of de schilderingen.

Orgel uit Apeldoorn

In 1779 hadden Stadhouder Willem V en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen een prachtig orgel geschonken aan de Oude Kerk van Apeldoorn. Het werd vervaardigd door Johann Schilling uit Deventer. Het orgel was versierd met eikenbladen en oranje appels en bevatte op het front ter herinnering aan de vorstelijke gevers het volgende vers:

“Dit orgel schonken u de Vorst en zijn Vorstin,
0 Apeldoorn, om God bij ’t heilig zingen te eren.
Paar met zijn klanken dies een hart vol hemelmin.
Dat is de beste dank, dien zij van u begeren!” 1779.

Het is te begrijpen dat dit gedicht en de oranjeappeltjes de patriotten een doorn in het oog waren. Ze gaven op 14 april 1798 opdracht aan de heer J.O. Haas tot het doen verdwijnen van de appels en het vers. Haas, die een oranjeklant moet zijn geweest, heeft het opschrift niet verwijderd, maar alleen bedekt met een verflaagje. Het orgel werd bij de afbraak in 1842 van de Oude Kerk door Koning Willem I geschonken aan Beekbergen. Bij de algehele restauratie van het orgel kon ook het vers van 1779 weer te voorschijn gehaald worden. Men ziet het opschrift thans weer in zijn oorspronkelijke staat op het orgel prijken.

De Loenense Watervallen

De Hoogste watervallen van Nederland, het water valt in 4 trappen ruim 15 meter omlaag. De waterval ontspringt in de bossen bij de Schalter in Loenen en is zeker een bezoek waard. De watervallen zijn een vaste plek voor veel van onze gasten. Tijdens uw fietsvakantie kunt u deze watervallen via 1 van de vele knooppuntroutes bezoeken. De watervallen liggen ongeveer op 6km afstand van hotel de Stoppelberg.

de Schaapskooi te Loenen

Ooit wel eens een kudde schapen in hun natuurlijke omgeving zien lopen en grazen? In de Loenermark kunt u dag in dag uit dit schouwspel met eigen ogen zien. Loenen wordt in de zomermaanden druk bezocht door toeristen. De Loenermark en het Loenense Bos nodigen uit tot een stevige wandeling of een fikse fietstocht. De schaapskudde is een extra trekpleister. Elke dag vertrekt de kudde omstreeks negen uur ’s morgens van de schaapskooi naar de hei. Tegen vier uur ’s middags komt de kudde terug bij de kooi. Deze schaapskooi ligt op ongeveer 8km van hotel de Stoppelberg. http://www.schaapskuddeloenen.nl

Papierfabriek de Middelste Molen

Papierfabriek de Middelste Molen aan de Loenense molenbeek produceert al sinds 1622 papier. Het is de enige papierfabriek in Nederland die nog in oude staat bewaard is gebleven. Tot op heden produceert de Middelste Molen op authentieke wijze nog allerlei soorten papier en is het mogelijk voor groepen en individuelen bezoekers dit proces van nabij te aanschouwen.Naast een molenaar zijn vele vrijwilligers werkzaam in de molen,die zorgen voor rondleidingen maar ook voor de techniek en productie.Voor jong en oud zijn er ook leuke workshops te volgen.Voor contact of informatie: www.demiddelstemolen.nl